Tips till dig med känslig hy – vad är rätt och vad är fel?

Om du har känslig hy innebär det att dina blodkärl ligger ytligt och att din hud lätt kan bli irriterad och röd. Ofta syns det på näsan eller kinderna, som små röda nät under huden.

Ta reda på om du har känslig eller sensitiviserad hy

Om du upplever att du har känslig hy, fundera på om den verkligen är känslig (vilket är ett medfött tillstånd) eller om det i själva verket rör sig om så kallad sensitivisering. Detta innebär att man genom olika livsstils- eller miljöfaktorer har ådragit sig en känslighet i huden.

Har du en förälder vars ytliga blodkärl alltid framträtt väldigt tydligt? Har du haft röda synliga kärl redan sedan du var barn? I så fall har du förmodligen fötts med känslig hy och dina gener bär ansvaret för detta. Känslig hy är oftast ljus och du kan även känna av problem som hösnuva eller olika allergier.

Har känsligheten i stället kommit med åren kan du fundera på vad det är i din miljö eller livsstil som har påverkat kärlen i din hud. Rökning, hög kaffekonsumtion och ensidig kost kan spela en viss roll.

Undvik de faktorer som påverkar din hy

Oavsett om du är född med känslig hy eller har förvärvat den med tiden så bör du ha vissa saker i åtanke för att inte förvärra tillståndet. Ovan nämndes några, men även intensiv solexponering, kosmetikaallergi, överdriven rengöring och temperaturväxlingar kan försämra din hud och göra den ännu känsligare. Undvik just de faktorer som får din hud att reagera.

Skydda på rätt sätt

Du skyddar din hy bäst genom att undvika osunt leverne och inte exponera den för alltför mycket sol. Om du ändå solar, gör det klokt. Använd bra solskyddskräm med hög solskyddsfaktor och applicera regelbundet. Tänk på att solkrämens effekt minskar vid bad.

Använd  hudvårdsprodukter med lugnande effekt, som är avsedda att reparera de naturliga hudbarriärerna. Undvik färgämnen då dessa kan påverka din huds känslighet.

Du kan ha känslig hy oavsett hudtyp

För att du ska kunna hjälpa din känsliga hud behöver du veta vilken hudtyp du har. Detta är viktigt eftersom torr, fet eller normal hy inte kan behandlas med samma produkter. I många fall är huden i behov av fukt, detta kan den vara oavsett vilken hudtyp du har. Se till att hitta produkter som ger huden fukt utan att täppa till porer med olja.

Det bästa tipset för känslig hud är att behandla varsamt. Att använda stark tvål  är sällan ett lyckat recept. Tvätta hellre ansiktet med en mild ansiktsrengöring morgon och kväll. Avsluta med en lämplig hudkräm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *