Vikten av att skriva ett äktenskapsförord och hur du går tillväga

Samarbete med EnklaAvtal.se

EnklaAvtal.se är en guide om att skriva kontrakt och avtal i olika livssituationer. Jag tänkte nu ta upp den frågan gällande äktenskapsförord. Att ta ansvar för sin relation genom att skriva ett avtal är helt rätt.

 

Varför skriva ett äktenskapsförord

Att ta ansvar och komma överens om hur man vill ha saker och ting ökar sannolikheten för ett lyckligt och harmoniskt äktenskap. Men samtidigt som många tar ansvar för sin relation och skriver äktenskapsförord idag, är det många som inte gör det och det leder ofta till tjafs och konflikter i framtiden, vilket såklart är väldigt tråkigt.

Det är ett missförstånd att ett äktenskapsförord bara är något som väldigt rika personer behöver. Faktum är att de allra flesta har något som de ser som enbart sitt och som de vill behålla vid en skilsmässa eller när en partner dör. Det kan vara allt ifrån en gammal klocka som gått i arv i familjen till ett sommarhus.

När man gifter sig inträder något som kallas giftorätt. Giftorätten träder i kraft först vid skilsmässa eller dödsfall och betyder att parterna ska dela lika på de gemensamma tillgångarna, efter avdrag av eventuella skulder.

Ett äktenskapsförord är ett skriftligt avtal mellan dig och din partner där ni kan avtala om att viss egendom inte ska ingå i giftorätten.

Är du osäker på i vilka situationer det är viktigt att tänka på att skriva ett äktenskap så tänkte jag gå igenom några av de viktiga fallen här nedan.

 

Om du vill behålla något som ditt eget

Enskild egendom är egendom som inte delas lika vid en skilsmässa. Ingenting blir enskild egendom automatiskt utan vad som ska vara det måste bestämmas  genom att ni själva kommer överens om det i ett äktenskapsförord.

 

Barn sedan tidigare

Skulle din partner ha barn sedan tidigare så har barnet/barnen rätt att få ut sin del av arvet på en gång. Du är alltså skyldig att lösa ut barnen om din partner dör vilket kan leda till att du behöver sälja av tex  er bostad för att kunna ge barnen sin arvslott. En lösning kan vara att teckna livförsäkringar på det belopp ni beräknar skulle behövas om den av er som har barn går bort.

 

Företagare

Om du äger, eller är delägare i, ett AB bör ni diskutera om ni ska skriva ett äktenskapsförord som gör aktierna i bolaget till enskild egendom. Om ni inte gör det kommer värdet av aktierna att ingå i bodelningen vid en skilsmässa.

 

P.S. Ert äktenskapsförord är något av en färskvara så se över innehållet med jämna mellanrum. Beslut som ni tog när ni gifte er är antagligen inte aktuella efter 20 års äktenskap.

Ni kan också skriva nya äktenskapsförord om ni vill eller behöver, till exempel om någon av er skulle starta ett nytt företag.

 

Lycka till med kärleken!

Love M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *